Een team van Amerikaanse wetenschappers verbonden aan het Lawrence Livermore National Laboratory in California is er op 5 december in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis een kernfusiereactie te creëren met een netto-opbrengst – wat inhoudt dat er meer energie uit komt dan het kost om hem te starten en draaiende te houden.
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De energietransitie is een complex vraagstuk waar creatieve oplossingen nodig zijn. Infiniot heeft alvast een begin gemaakt om de probleemoplossers van de toekomst op te leiden.
Wij zetten in op duurzaamheid & klimaat.
De Schotten nemen water, net als wij Nederlanders, heel serieus. Het is tenslotte een van de hoofdingrediënten van hun nationale trots: whisky. Voor lekkere whisky heb je schoon water nodig. Om je water schoon te houden moet je je omgeving schoon houden. Niet geheel verrassend is Schotland dan ook al heel lang bezig met duurzame energie.
Wat zou er gebeuren als je een aap loslaat in een data center? Als hij met apparatuur gaat gooien en kabels doorkauwt? Blijft je service draaien, of ontstaat er chaos?
Met deze gedachte introduceerde Netflix in 2010 de ‘Chaos Monkey’, een tool die ten grondslag lag aan de ‘Chaos Engineering’ filosofie.
Datagedreven werken: iedereen wil het, maar hoe doe je het? In deze blog kijken we naar de verschillende mensen die nodig zijn om data in de praktijk te brengen.
Een bestaande woning toekomstbestendig maken in de energietransitie regel je gemakkelijk zelf!
Om de energietransitie bij te benen, moeten netbeheerders hun processen verslimmen. Hiervoor is veel data benodigd, die traditioneel gemeten werden door industriële automatisering. Met de opkomst van digitale meettechnieken, toenamen van toegankelijke verwerkingskracht en de ontwikkeling van draadloze communicatie hebben ertoe geleid dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan met lichtgewicht IoT sensoren. "Putting the IoT in Infiniot".
Je leert op school dat de spanning op het stopcontact 230 Volt is, maar in de praktijk kan die waarde een beetje schommelen. Door de energietransitie worden die schommelingen sterker en moeten we dat in de gaten houden! In dit blog lees je hoe we dat voor een van de grote nebeheerders hebben gedaan.
“De hond heeft mijn huiswerk/data opgegeten!” Even serieus. Benieuwd wat Datadog is en hoe het je DevOps leven eenvoudiger maakt? Lees dan snel verder!
Laten we services communiceren over een bus of via een API? En als we een API bouwen, hebben we dan paginering nodig? Lastige vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. Hoe ga je daar mee om? Het geheim zit in een ei.
Tijdens mijn studie Software Science heb ik enkele psychologie vakken gevolgd. Wel zo handig als je weet hoe je gebruikers denken. Veel befaamde en beruchte sociale experimenten hebben de revue gepasseerd. Van Milgram’s elektrische schokken tot The Stanford Prison experiment. Zo was er ook een verhaal over een stel apen en een fel begeerde banaan. Recent kwam dit verhaal tot leven bij een van mijn opdrachten.
Herken je dat? Dat je meerdere teams in jouw organisatie aan soortgelijke oplossingen ziet werken. Dat er dubbel werk wordt gedaan. Dat je het gevoel hebt dat dat slimmer kan.
Dat klopt.
De roadmap voor het door Alliander ontwikkelde Smart Meter Headend stond als een huis. In augustus 2020 gaan we live. En toen volgde de welbekende pandemie. Maar heeft dat roet in het eten gegooid?
Het is interessant om nieuwe dingen te leren. Een nieuwe taal, een framework of techniek.
Naast kennis verbreden is het ook belangrijk om je te verdiepen in wat je al weet. 'Senioriteit' opbouwen. Niet alleen opdrachten uit kunnen voeren, maar ook weten wat en waarom je iets daadwerkelijk doet. En een stap verder nog, jouw kennis delen met anderen.
Deze afwisseling in verbreding en verdieping maakt je 'T-shaped', een term waar je in deze tijd bijna niet meer aan ontkomt.
Conditie-gebaseerd onderhoud wordt voor netbeheerders steeds belangrijker. Binnen Infiniot is er een demo-dashboard gebouwd om de restlevensduur van distributie transformatoren te bepalen o.b.v. transformator hotspot temperatuur, transformator belasting en de IEC Loading Guide.
Met Time Series Insights, een service van Azure, krijg je snel en makkelijk inzicht in grote hoeveelheden IOT data zonder code te hoeven schrijven.
Professionele registratie, zoals Chartered Engineer (CEng), is een mogelijkheid om je competenties onafhankelijk te laten toetsen. Ik heb het pad voor de CEng professionele registratie mogen volgen. Aangezien dit in Nederland minder bekend is, zal ik in deze blog hier meer over vertellen.
De energietransitie is volop in ontwikkeling. Dit zorgt voor een veranderende klantvraag en vereist andere investeringen in het net. Als netbeheerder wil je niet achter de feiten aan lopen, maar juist anticiperen en kansen zien. Daarvoor moet je goed kunnen inschatten wat de klant nodig heeft en wat de eigen net- en uitvoeringscapaciteit is. Hoe past Stedin zich hierop aan? Aan dit vraagstuk heb ik het afgelopen jaar gewerkt.
Wie had dat gedacht. De reactie van de auto-industrie op de vraag om auto's met minder uitstoot te produceren blijkt in het geval van de plug-in hybride een averechts effect te hebben. Wat moeten we met dit soort auto's met het oog op onze klimaatdoelen? Zijn ze überhaupt ergens goed voor of is het vooral kortstondig interessant voor de zakelijke rijder?
Met een data lake kun je als datateam zelf op een krachtige en schaalbare manier aan data analyse doen, maar hoe zorg je dat business gebruikers zelf met de data aan de slag kunnen? In deze blog laat ik daar drie manieren voor zien, gebaseerd op de Microsoft Azure stack.
Domain-Driven Design: wat is het en hoe gebruik je het?
Slimme apparaten in de thuissituatie kunnen in potentie flexibiliteit bieden nodig om congestie en onbalans te beheersen.
Interoperabiliteit speelt een cruciale rol bij het kunnen ontsluiten van deze flexibiliteit.
Veel organisaties zien DevOps als deel van hun digitale strategie transitie. Is GitOps het volgende grote ding in DevOps? Kom erachter.
Bij Infiniot zijn er volop mogelijkheden om je kennis bij te spijkeren.
Zo houden we infoavonden via Teams, waarin iedere maand een andere collega iets over zijn specialisme of passie laat zien, worden er interne trainingen gegeven door collega’s (o.a. Agile workshops, intake trainingen en de Energy Academy) en is er de mogelijkheid om externe trainingen te volgen.
Nu de tweede Corona golf neerklotst tegen de Nederlandse samenleving, moeten de meesten van ons nog langer noodgedwongen thuiswerken. Het is niet leuk, maar er zijn ook lichtpuntjes. Zie het als een kans!
Waar releases tot aan Java 8 niet vooruit te branden leken, zijn ze sinds Java 9 niet bij te benen.
In deze post neem ik je mee langs 5 wijzigingen van Java 13, 14 en 15. Natuurlijk niet zonder mijn ongezouten mening te geven.
Yesss! Ik eindelijk heb ik dan het certificaatje voor AZ-203 gehaald. Overweeg je een soortgelijk examen te doen voor Azure? In dit blogje geef ik tips die je kunt meenemen in je voorbereiding.
Afgelopen periode hebben we bij ElaadNL een pilot gedaan met Maxem en Enexis. Hier hebben we gekeken naar netsturing achter de meter bij mensen thuis.
Ik ben data engineer bij Infiniot... maar wat is dat eigenlijk? In deze blog ga ik ontrafelen wat een data engineer is en doet.
Python staat niet bekend om haar performance. Maar ook Pythonista’s hebben soms behoefte aan snelheid.
Ontmoet Cython…
Tijdens een kennismakingslunch bij ElaadNL werd op een kladje met een paar schetsen een idee door het Innovatie team toegelicht. Lijkt het je leuk om te proberen een laadpaal te besturen via een slimme meter? Het beloofde een uitdagend project te worden met een onverwacht resultaat.
Relationele databases, timeseries, key/value en document stores... Nu ook nog Graph? Zie jij ook door de bomen het bos niet meer en wil je weten wat een Graph database is en wanneer je deze het beste kunt inzetten? Lees dan verder
Alle state wijzigingen van een applicatie kunnen benaderen door enkel gebeurtenissen op te slaan.
We leven in een wereld waarin nieuwe applicaties binnen de kortste keren online staan. Wanneer je iets nieuws bedacht hebt, heeft een ander dit al uitgewerkt. Je wil dan ook je ontwikkelomgeving zo inrichten dat je zo snel mogelijk live kunt. Je buildstraat is ingericht op continuous delivery en daar hoort een korte feedback loop op de aangepaste software bij. Testautomatisering zorgt ervoor dat je binnen enkele minuten weet of de software nog werkt, waar je met handmatige tests dagen of zelfs weken zoet bent.
Maar welke tests zijn de moeite waard om te automatiseren? Hoe hoog moet de dekking zijn? En hoeveel tijd mogen deze tests in beslag te nemen om continuous delivery na te kunnen streven?
Lees hoe een spontaan idee om een slimme meter te bemachtigen ondanks de nodige hobbels uiteindelijk een leerplatform én een eye-catcher werd op kantoor.
Per 01-01-2020 wordt Python 2 officieel niet meer verder ontwikkeld door de vrijwilligers die dit jarenlang hebben gedaan. Meer weten? Lees dan verder
- De energietransitie faciliteren met IOT. Klinkt goed! Maar wat betekent dat eigenlijk? Kort voor de feestdagen sta ik graag stil bij de successen van afgelopen jaar. Een blogpost over duizenden laadpalen, talloze feiten, een convenant en.. over impact!
Bij Infiniot hebben we, met de ontwikkeling van Smart Alarming, van dichtbij mogen mee maken wat de energietransitie inhoudt. Met een groeiend aantal duurzame energiebronnen en het uitbreiden en vernieuwen van het energienet groeit het aantal alarmen uit het energienet alsmaar door. De bedrijfsvoerders van Stedin, die het net bewaken, staan voor een steeds grotere uitdaging. Nieuwsgierig hoe wij hebben geholpen? Lees snel verder!
Infiniot heeft donderdag 7 november het convenant 'Brabant rijdt Elektrisch' getekend. Dat wil zeggen dat ook wij in de toekomst zoveel mogelijk elektrisch willen gaan rijden.
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier: Python 3.8 is uit!
Benieuwd wat er nieuw is? Lees snel verder!
Binnen het Network Operations Center (NOC) van Stedin wordt 24/7 het elektriciteitsnet gemonitord. Stedin vond dat dit slimmer moest kunnen, wat resulteerde in de afstudeeropdracht voor mijn studie (Artificial Intelligence). De onderzoeksvraag was: Kunnen we storingen in het middenspanningsnet detecteren met behulp van Machine Learning? Op dit moment zijn we bezig met de theorie in praktijk brengen en bouwen we de Smart Alarming software.
Deze blog schrijf ik op de terugweg van het GIS4SmartGrid Congres in Berlijn. Ik kijk terug op een succesvolle dag als dagvoorzitter. Geospatial toepassingen worden duidelijk steeds belangrijker en waardevoller voor energiebedrijven. Met name ‘situational awareness’ en logistiek in de onderhoudsprocessen worden steeds beter ondersteund door GIS informatie. Een relevante update van onze kennis over de stappen voorwaarts en de hindernissen in dit specialisme.
Niet iedere petrolhead zit op elektrisch rijden te wachten. Toch is het om meerdere redenen logisch dat dit de toekomst wordt. Tijd om de proef op de som te nemen voor de welwillende sceptici: een week op pad met de Nissan Leaf.
Yes! Nu eens een blogje over dat andere waar ik warm van word: sporten! Wat sporten en een kantoorbaan met elkaar te maken hebben? Verrassend veel! Met wat fantasie…
Alle medewerkers van Infiniot kwamen bij elkaar om te scheuren op outdoor karting circuit De Landsard, maar ook om overleg te doen over de strategie van het bedrijf. Daarna afgesloten met een smakelijk diner bij de Mispelhoef.
Na maandenlang zwoegen is het dan eindelijk zo ver, de nieuwe applicatie gaat live!
Reviews zijn gedaan, de kwaliteit is gecheckt met Sonar, alle automatische tests draaien groen. Jullie zijn er klaar voor.
Inmiddels staat de applicatie een aantal maanden live in productie. Er zijn wat change requests doorgevoerd en een aantal kleine bugs opgelost. De gewijzigde functionaliteit is toegevoegd aan de automatische regressietests. ‘So far so good’.
Totdat het mis gaat.
Een overpeinzing in de context van Agile werken, aangewakkerd in het weekend! Het is buiten 32 graden, het is zaterdag, altijd genoeg klussen te doen in en om het huis. Mijn huis bevat een tweetal Velux ramen uit de vorige eeuw, en voor wie geen ervaring heeft met dit soort schuine "in-dak"-kantelramen: prachtig spul, maar raambekleding is een rib uit je lijf. Toch bracht dit me tot deze blogpost, dus ik zie meerwaarde! Benieuwd wat dit met Agile werken te maken heeft? Zak achterover in je (tuin-)stoel en ik neem je mee in mijn gedachtegang hierover.
In de afgelopen jaren heb ik al een aantal projecten mogen draaien in de rol van Product Owner. Een rol die ik met veel plezier vervul. Er is echter een belangrijke taak die ik bijzonder lastig vind, en uit gesprekken met collega Product Owners weet ik dat ik daar absoluut niet alleen in sta. Welke belangrijke taak dat is? "Nee" verkopen.
De cloud is inmiddels bijna een vereiste als je beheer wilt doen op de IT componenten in het netwerk van je bedrijf. Maar wat als de cloud geen optie is? Soms heb je te maken met een afgeschermd bedrijfsnetwerk dat volledig zelfstandig functioneert. Dit creëert een nieuwe uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je grip en overzicht houdt op de beschikbaarheid, stabiliteit en beveiliging van je IT landschap? iTop is een open source CMDB zonder directe cloud-afhankelijkheid en kan hier goede oplossingen voor bieden.
Benieuwd waarom Cyber Security van belang is voor een veilig Smart Grid? Lees hier mijn verslag van het Smart Grid Forum: Cyber Security.
Van consumer naar producer. Waarom? Dat lees je in deze blog. En ook een beetje hóe.
Soms is het belangrijk om even je laptop dicht te klappen en plaats te nemen achter het stuur van een elektrische auto. En wat voor een ....
Benieuwd hoe je met de kracht van GitLab binnen no-time een maatwerk pipeline bouwt die je software bouwt, test en integreert? In dit blog vertel ik je er alles over.
Bij ElaadNL werken we met Infiniot mee aan diverse projecten/pilots/ontwikkelingen. Een daarvan is het opzetten van een dataplatform waarmee we onder andere data kunnen delen met interne medewerkers en externe organisaties.
Zo expliciet wordt het meestal niet uitgesproken, maar sommige ontwikkelaars nemen het niet zo nauw met hoe code geschreven is “zolang shit maar werkt.” Wat maakt het nou uit dat je hier een spatie teveel en daar een tabje te weinig schrijft? Voor de korte termijn niet veel inderdaad… maar…
Automatisch testen van de frontend door de browser te simuleren? Dat wil je! Lees wat Selenium inhoudt en hoe je een stack opzet van Selenium, Debian en Python. Happy testing!
Wanneer het satirische De Speld zaken op de hak neemt met een pick-up line als deze, weet je dat de hype compleet is. En dan heb ik het natuurlijk niet over de hemel, maar over scrum. Dat doet geen eer aan het bredere gedachtengoed achter Agile: wendbaar werken. Hypes zijn tijdelijk, vluchtig. Het Agile Manifesto viert binnenkort haar 18e verjaardag, scrum is net als ik bijna 33 jaar oud. Per abuis heeft De Speld het feit dat momenteel heel veel organisaties agile werken opstarten geïnterpreteerd als een hype, niets is minder waar: agile is mainstream aan het worden.
IT assets spelen een belangrijke rol in het monitoren van de dienstketens binnen Alliander. Daarom werk ik voor mijn huidige opdracht veel met Zabbix, een OpenSource monitoring tool voor IT componenten. Zabbix kan data collecteren van apparatuur, systemen en applicaties en daar intelligentie op loslaten om problemen te detecteren, root-analyse te doen en veel meer. Nieuwe IT assets worden automatisch aangemeld in Zabbix en er worden ook steeds meer applicaties en services aan gekoppeld, waardoor Alliander problemen kan traceren en zelfs voorkomen en zo de availability van haar diensten kan maximaliseren.
Kennis, we vinden het o zo belangrijk bij Infiniot. Kennis over het energiedomein, over technologie, over onze klanten... En daarom delen we onze kennis graag met elkaar.
Werken aan innovatieve projecten bij onze klanten is waar het om draait bij Infiniot. De kers op de taart is dan ook wel gevraagd worden het schrijven van een artikel over een dergelijk project. De Bits & Chips organisatie vroeg ons om een artikel te schrijven voor hun magazine en dit vervolgens te presenteren op het Smart Systems Summit.
Infiniot dagvoorzitter van GIS4SmartGrid congres, wat zijn de trends en wat is de relevantie voor de mogelijkheden voor Data Intelligence binnen GIS.
Bij het hosten van een plugfest komt een heleboel kijken waaronder het aanleggen van een goede netwerk infrastructuur.
Kleiduifschieten, dat hebben we gisteren gedaan. De strategiesessies van Infiniot zijn altijd een feest! In deze blog willen we je graag een kijkje laten nemen in hoe zo'n dag er uit ziet.
Klaar? VUUR!
Kort verslag van de deelname van Peter Markotic & Robin Hagemans aan SMART Organisation Design met thema Technology@Work in Leiden de eerste week van september in Leiden
Door de digitalisering van het elektriciteitsnet ontstaan er nieuwe uitdagingen, waaronder Lifecycle management.
Stedin ziet de mogelijkheden die digitalisering biedt als een kans om nog slimmer, sneller en beter in te spelen op de energietransitie en richt daarvoor een Data Competence Center in samen met Infiniot.
Een week geleden wees een collega mij op de programmeertaal Kotlin. Dat Kotlin een konijn uit dezelfde hoed is waar ook Intellij, Pycharm en Webstorm uit getoverd zijn, maakte mij nieuwsgierig.
Lees in deze blog mijn bevindingen!
Infiniot focust zich op de echte wereld. Dus ben je soms ook in de echte wereld bezig, in plaats van alleen aan het bureau. Ik vind het een gouden combinatie: desk én field testing. In deze post doe ik een mini-verslagje van een veldtest die ik samen met Bob heb gedaan. Leuk om te doen, leuk om hier te delen!
Eind vorige maand gingen we met het hele team op pad naar zee. Deze keer niet alleen voor werk, maar ook voor de nodige ontspanning! Eerst een overleg over de strategie van Infiniot en daarna te Blokarten en BBQ-en.
"Oh ja, die code moet ook nog even getest worden", zegt de oplettende ontwikkelaar, hopend dat iemand zich als vrijwilliger meldt. Het is niet uitzonderlijk dat een ontwikkelaar zich niet graag bezighoudt met testen. Je test je eigen werk toch? En als dat niet genoeg is, dan moet een tester er maar naar kijken. Niet dat test tijd in de toch al krappe planning is opgenomen. Dus de kwaliteit van de code wordt vaak pas bepaald als deze in development draait en is nauwelijks meetbaar, laat staan voor de stakeholders. Hoe dit met behulp van Cucumber en je mindset anders kan, beschrijf ik in dit blog.
Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen Infiniot. Niet alleen voor Infiniot is het belangrijk dat wij als werknemers doorontwikkelen en up-to-date zijn, maar wij vinden zelf ontwikkeling ook belangrijk. Deze maand sloot ik mijn 2e training Elasticsearch af.
Wordclouds zijn in veel gevallen handig om snel een indruk te krijgen van veelgebruikte woorden in lange teksten. Dit kan dus ook gebruikt worden om logfiles, feedback van websites en/of klantklachten te analyseren.
Docker - Build, Ship, and Run Any App, Anywhere.
Docker is een open platform voor ontwikkelaars en systeemadministrators. Met dit platform kun je applicaties bouwen, runnen en distribueren. Het maakt hierbij niet uit of je dit op je lokale machine, een virtual machine in een datacenter of in cloud doet.
Een externe partij in staat stellen om voor de netbeheerder op basis van statistische gegevens een 24 uur voorspelling van het energieverbruik in een bepaald gebied te laten maken.
Enexis is van start gegaan met de uitrol van DALI, kort voor Distributie Automatisering Light.
Angular VS React: [sarcasme] omdat die vergelijking nog nooit eerder is gedaan.[/sarcasme] Ik benoem hier een aantal voor- en nadelen van deze frameworks. SPOILER ALERT: beide opties zijn goed. :-)
Volgens het Scrum framework ben je als Product Owner (PO) verantwoordelijk voor het maximalizeren van de waarde van het product. Om dit succesvol te doen heb je als eerst een visie nodig.
Laatst heb ik mijn eerste open source project opgezet. Een goed opgezet open source project is meer dan het in de cloud dumpen van broncode. In deze blog beschrijf ik richtlijnen die ik gaandeweg heb gevonden voor het opzetten van een open source project.
Elektrische auto opladen via IOTA technologie en de Smart Charging Challenge.
Documentatie en diagrammen eenvoudig genereren uit code. Ideaal als je als team samenwerkt aan documenten. En ook ideaal als je niet houdt van de grafische rompslomp die hier normaal gesproken bij komt kijken. Asciidoctor en Plantuml to the rescue!
Lees deze blog met hands-on en sta versteld van de eenvoud!
Azure IoT Hub is een zeer handig hulpmiddel om miljoenen apparaten te koppelen aan de backend op een relatief goedkope, snelle en makkelijke manier.
Asyncio is een relatief nieuwe library die standaard in Python zit. Je kunt er eenvoudig en clean asynchroon mee programmeren. Zeker de moeite waard om eens naar te kijken!
Wil je weten waarom werken bij Infiniot zo leuk is? Dit zeggen onze medewerkers!
Niet alleen op technisch vlak zijn er veel uitdagingen in de energietransitie, ook op het gebied van data zijn er veel uitdagingen. Door Internet of Things (IoT) is er veel data beschikbaar vanuit sensoren, apparaten en machines, hoe gaan we daar nou slim mee om?
Het streven naar een duurzame energievoorziening is een enorme uitdaging. Microgrids kunnen hier een belangrijke rol in gaan spelen.
De bewustwording in Europa zorgt dat elektrische auto's meer en meer het straatbeeld zullen verschonen. De laadinfrastructuur is nu nog allesbehalve ideaal. Met de Oslo2Rome tour is weer een stap in de goede richting gezet!
De energietransitie is in volle gang. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van zonnepanelen, windenergie en elektrisch vervoer. Om het energienet stabiel te houden is het toepassen van digitale technieken cruciaal.
Door de toename van elektrische auto’s en laadpalen in het straatbeeld groeit de behoefte aan gedegen toekomstbestendige laadinfrastructuur.
De groei van zon- en windenergie vraagt om meer flexibiliteit van het energienet. De plaatsing van batterijen in wijken en huizen wordt daardoor in de toekomst erg belangrijk.
De energiemarkt in Nederland is constant in ontwikkeling en krijgt steeds meer spelers. In deze markt Fudura vervult de rol van meetverantwoordelijke (MV) en faciliterend netbeheerder (NB) voor elektra en gas.
Vandaag een fantastische opdracht gekregen voor een IOTA toepassing om transacties rechtstreeks tussen eletrische auto en laadpaal mogelijk te maken. Een mooie innovatie binnen het energiedomein!