Ons blog

Een team van Amerikaanse wetenschappers verbonden aan het Lawrence Livermore National Laboratory in California is er op 5 december in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis een kernfusiereactie te creëren met een netto-opbrengst – wat inhoudt dat er meer energie uit komt dan het kost om hem te starten en draaiende te houden.

Lees verder

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. De energietransitie is een complex vraagstuk waar creatieve oplossingen nodig zijn. Infiniot heeft alvast een begin gemaakt om de probleemoplossers van de toekomst op te leiden.

Lees verder

De Schotten nemen water, net als wij Nederlanders, heel serieus. Het is tenslotte een van de hoofdingrediënten van hun nationale trots: whisky. Voor lekkere whisky heb je schoon water nodig. Om je water schoon te houden moet je je omgeving schoon houden. Niet geheel verrassend is Schotland dan ook al heel lang bezig met duurzame energie.

Lees verder

Wat zou er gebeuren als je een aap loslaat in een data center? Als hij met apparatuur gaat gooien en kabels doorkauwt? Blijft je service draaien, of ontstaat er chaos?

Met deze gedachte introduceerde Netflix in 2010 de ‘Chaos Monkey’, een tool die ten grondslag lag aan de ‘Chaos Engineering’ filosofie.

Lees verder

Om de energietransitie bij te benen, moeten netbeheerders hun processen verslimmen. Hiervoor is veel data benodigd, die traditioneel gemeten werden door industriële automatisering. Met de opkomst van digitale meettechnieken, toenamen van toegankelijke verwerkingskracht en de ontwikkeling van draadloze communicatie hebben ertoe geleid dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan met lichtgewicht IoT sensoren. "Putting the IoT in Infiniot". 

Lees verder

“De hond heeft mijn huiswerk/data opgegeten!” Even serieus. Benieuwd wat Datadog is en hoe het je DevOps leven eenvoudiger maakt? Lees dan snel verder!

Lees verder

Laten we services communiceren over een bus of via een API? En als we een API bouwen, hebben we dan paginering nodig? Lastige vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. Hoe ga je daar mee om? Het geheim zit in een ei.

Lees verder

Tijdens mijn studie Software Science heb ik enkele psychologie vakken gevolgd. Wel zo handig als je weet hoe je gebruikers denken. Veel befaamde en beruchte sociale experimenten hebben de revue gepasseerd. Van Milgram’s elektrische schokken tot The Stanford Prison experiment. Zo was er ook een verhaal over een stel apen en een fel begeerde banaan. Recent kwam dit verhaal tot leven bij een van mijn opdrachten.

Lees verder

Herken je dat? Dat je meerdere teams in jouw organisatie aan soortgelijke oplossingen ziet werken. Dat er dubbel werk wordt gedaan. Dat je het gevoel hebt dat dat slimmer kan.

Dat klopt.

Lees verder

Het is interessant om nieuwe dingen te leren. Een nieuwe taal, een framework of techniek.

Naast kennis verbreden is het ook belangrijk om je te verdiepen in wat je al weet. 'Senioriteit' opbouwen. Niet alleen opdrachten uit kunnen voeren, maar ook weten wat en waarom je iets daadwerkelijk doet. En een stap verder nog, jouw kennis delen met anderen.

Deze afwisseling in verbreding en verdieping maakt je 'T-shaped', een term waar je in deze tijd bijna niet meer aan ontkomt.

Lees verder

Professionele registratie, zoals Chartered Engineer (CEng), is een mogelijkheid om je competenties onafhankelijk te laten toetsen. Ik heb het pad voor de CEng professionele registratie mogen volgen. Aangezien dit in Nederland minder bekend is, zal ik in deze blog hier meer over vertellen. 

Lees verder

De energietransitie is volop in ontwikkeling. Dit zorgt voor een veranderende klantvraag en vereist andere investeringen in het net. Als netbeheerder wil je niet achter de feiten aan lopen, maar juist anticiperen en kansen zien. Daarvoor moet je goed kunnen inschatten wat de klant nodig heeft en wat de eigen net- en uitvoeringscapaciteit is. Hoe past Stedin zich hierop aan? Aan dit vraagstuk heb ik het afgelopen jaar gewerkt.

Lees verder

Wie had dat gedacht. De reactie van de auto-industrie op de vraag om auto's met minder uitstoot te produceren blijkt in het geval van de plug-in hybride een averechts effect te hebben. Wat moeten we met dit soort auto's met het oog op onze klimaatdoelen? Zijn ze überhaupt ergens goed voor of is het vooral kortstondig interessant voor de zakelijke rijder?

Lees verder

Bij Infiniot zijn er volop mogelijkheden om je kennis bij te spijkeren.
Zo houden we infoavonden via Teams, waarin iedere maand een andere collega iets over zijn specialisme of passie laat zien, worden er interne trainingen gegeven door collega’s (o.a. Agile workshops, intake trainingen en de Energy Academy) en is er de mogelijkheid om externe trainingen te volgen.

Lees verder

Nu de tweede Corona golf neerklotst tegen de Nederlandse samenleving, moeten de meesten van ons nog langer noodgedwongen thuiswerken. Het is niet leuk, maar er zijn ook lichtpuntjes. Zie het als een kans!

 

Lees verder

Waar releases tot aan Java 8 niet vooruit te branden leken, zijn ze sinds Java 9 niet bij te benen.

In deze post neem ik je mee langs 5 wijzigingen van Java 13, 14 en 15. Natuurlijk niet zonder mijn ongezouten mening te geven.

Lees verder

Tijdens een kennismakingslunch bij ElaadNL werd op een kladje met een paar schetsen een idee door het Innovatie team toegelicht. Lijkt het je leuk om te proberen een laadpaal te besturen via een slimme meter? Het beloofde een uitdagend project te worden met een onverwacht resultaat.

Lees verder

Relationele databases, timeseries, key/value en document stores... Nu ook nog Graph? Zie jij ook door de bomen het bos niet meer en wil je weten wat een Graph database is en wanneer je deze het beste kunt inzetten? Lees dan verder

Lees verder

We leven in een wereld waarin nieuwe applicaties binnen de kortste keren online staan. Wanneer je iets nieuws bedacht hebt, heeft een ander dit al uitgewerkt. Je wil dan ook je ontwikkelomgeving zo inrichten dat je zo snel mogelijk live kunt. Je buildstraat is ingericht op continuous delivery en daar hoort een korte feedback loop op de aangepaste software bij. Testautomatisering zorgt ervoor dat je binnen enkele minuten weet of de software nog werkt, waar je met handmatige tests dagen of zelfs weken zoet bent.

Maar welke tests zijn de moeite waard om te automatiseren? Hoe hoog moet de dekking zijn? En hoeveel tijd mogen deze tests in beslag te nemen om continuous delivery na te kunnen streven?

Lees verder

Bij Infiniot hebben we, met de ontwikkeling van Smart Alarming, van dichtbij mogen mee maken wat de energietransitie inhoudt. Met een groeiend aantal duurzame energiebronnen en het uitbreiden en vernieuwen van het energienet groeit het aantal alarmen uit het energienet alsmaar door. De bedrijfsvoerders van Stedin, die het net bewaken, staan voor een steeds grotere uitdaging. Nieuwsgierig hoe wij hebben geholpen? Lees snel verder!

Lees verder

Infiniot heeft donderdag 7 november het convenant 'Brabant rijdt Elektrisch' getekend. Dat wil zeggen dat ook wij in de toekomst zoveel mogelijk elektrisch willen gaan rijden.

Lees verder

Binnen het Network Operations Center (NOC) van Stedin wordt 24/7 het elektriciteitsnet gemonitord. Stedin vond dat dit slimmer moest kunnen, wat resulteerde in de afstudeeropdracht voor mijn studie (Artificial Intelligence). De onderzoeksvraag was: Kunnen we storingen in het middenspanningsnet detecteren met behulp van Machine Learning? Op dit moment zijn we bezig met de theorie in praktijk brengen en bouwen we de Smart Alarming software.

Lees verder

Deze blog schrijf ik op de terugweg van het GIS4SmartGrid Congres in Berlijn. Ik kijk terug op een succesvolle dag als dagvoorzitter. Geospatial toepassingen worden duidelijk steeds belangrijker en waardevoller voor energiebedrijven. Met name ‘situational awareness’ en logistiek in de onderhoudsprocessen worden steeds beter ondersteund door GIS informatie. Een relevante update van onze kennis over de stappen voorwaarts en de hindernissen in dit specialisme. 

 

Lees verder

Alle medewerkers van Infiniot kwamen bij elkaar om te scheuren op outdoor karting circuit De Landsard, maar ook om overleg te doen over de strategie van het bedrijf. Daarna afgesloten met een smakelijk diner bij de Mispelhoef.

Lees verder

Na maandenlang zwoegen is het dan eindelijk zo ver, de nieuwe applicatie gaat live!
Reviews zijn gedaan, de kwaliteit is gecheckt met Sonar, alle automatische tests draaien groen. Jullie zijn er klaar voor.

Inmiddels staat de applicatie een aantal maanden live in productie. Er zijn wat change requests doorgevoerd en een aantal kleine bugs opgelost. De gewijzigde functionaliteit is toegevoegd aan de automatische regressietests. ‘So far so good’.

Totdat het mis gaat.

Lees verder

Een overpeinzing in de context van Agile werken, aangewakkerd in het weekend! Het is buiten 32 graden, het is zaterdag, altijd genoeg klussen te doen in en om het huis. Mijn huis bevat een tweetal Velux ramen uit de vorige eeuw, en voor wie geen ervaring heeft met dit soort schuine "in-dak"-kantelramen: prachtig spul, maar raambekleding is een rib uit je lijf. Toch bracht dit me tot deze blogpost, dus ik zie meerwaarde! Benieuwd wat dit met Agile werken te maken heeft? Zak achterover in je (tuin-)stoel en ik neem je mee in mijn gedachtegang hierover.

Lees verder

In de afgelopen jaren heb ik al een aantal projecten mogen draaien in de rol van Product Owner. Een rol die ik met veel plezier vervul. Er is echter een belangrijke taak die ik bijzonder lastig vind, en uit gesprekken met collega Product Owners weet ik dat ik daar absoluut niet alleen in sta. Welke belangrijke taak dat is? "Nee" verkopen.

Lees verder

De cloud is inmiddels bijna een vereiste als je beheer wilt doen op de IT componenten in het netwerk van je bedrijf. Maar wat als de cloud geen optie is? Soms heb je te maken met een afgeschermd bedrijfsnetwerk dat volledig zelfstandig functioneert. Dit creëert een nieuwe uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je grip en overzicht houdt op de beschikbaarheid, stabiliteit en beveiliging van je IT landschap? iTop is een open source CMDB zonder directe cloud-afhankelijkheid en kan hier goede oplossingen voor bieden.

Lees verder

Benieuwd hoe je met de kracht van GitLab binnen no-time een maatwerk pipeline bouwt die je software bouwt, test en integreert? In dit blog vertel ik je er alles over.

Lees verder

Zo expliciet wordt het meestal niet uitgesproken, maar sommige ontwikkelaars nemen het niet zo nauw met hoe code geschreven is “zolang shit maar werkt.” Wat maakt het nou uit dat je hier een spatie teveel en daar een tabje te weinig schrijft? Voor de korte termijn niet veel inderdaad… maar…

Lees verder

Wanneer het satirische De Speld zaken op de hak neemt met een pick-up line als deze, weet je dat de hype compleet is. En dan heb ik het natuurlijk niet over de hemel, maar over scrum. Dat doet geen eer aan het bredere gedachtengoed achter Agile: wendbaar werken. Hypes zijn tijdelijk, vluchtig. Het Agile Manifesto viert binnenkort haar 18e verjaardag, scrum is net als ik bijna 33 jaar oud. Per abuis heeft De Speld het feit dat momenteel heel veel organisaties agile werken opstarten geïnterpreteerd als een hype, niets is minder waar: agile is mainstream aan het worden.

Lees verder

IT assets spelen een belangrijke rol in het monitoren van de dienstketens binnen Alliander. Daarom werk ik voor mijn huidige opdracht veel met Zabbix, een OpenSource monitoring tool voor IT componenten. Zabbix kan data collecteren van apparatuur, systemen en applicaties en daar intelligentie op loslaten om problemen te detecteren, root-analyse te doen en veel meer. Nieuwe IT assets worden automatisch aangemeld in Zabbix en er worden ook steeds meer applicaties en services aan gekoppeld, waardoor Alliander problemen kan traceren en zelfs voorkomen en zo de availability van haar diensten kan maximaliseren.

Lees verder

Kennis, we vinden het o zo belangrijk bij Infiniot. Kennis over het energiedomein, over technologie, over onze klanten... En daarom delen we onze kennis graag met elkaar.

 

Lees verder

Werken aan innovatieve projecten bij onze klanten is waar het om draait bij Infiniot. De kers op de taart is dan ook wel gevraagd worden het schrijven van een artikel over een dergelijk project. De Bits & Chips organisatie vroeg ons om een artikel te schrijven voor hun magazine en dit vervolgens te presenteren op het Smart Systems Summit.

Lees verder

Kleiduifschieten, dat hebben we gisteren gedaan. De strategiesessies van Infiniot zijn altijd een feest! In deze blog willen we je graag een kijkje laten nemen in hoe zo'n dag er uit ziet.

Klaar? VUUR!

Lees verder

Een week geleden wees een collega mij op de programmeertaal Kotlin. Dat Kotlin een konijn uit dezelfde hoed is waar ook Intellij, Pycharm en Webstorm uit getoverd zijn, maakte mij nieuwsgierig.

Lees in deze blog mijn bevindingen!

Lees verder

Infiniot focust zich op de echte wereld. Dus ben je soms ook in de echte wereld bezig, in plaats van alleen aan het bureau. Ik vind het een gouden combinatie: desk én field testing. In deze post doe ik een mini-verslagje van een veldtest die ik samen met Bob heb gedaan. Leuk om te doen, leuk om hier te delen!

Lees verder

Eind vorige maand gingen we met het hele team op pad naar zee. Deze keer niet alleen voor werk, maar ook voor de nodige ontspanning! Eerst een overleg over de strategie van Infiniot en daarna te Blokarten en BBQ-en.

Lees verder

"Oh ja, die code moet ook nog even getest worden", zegt de oplettende ontwikkelaar, hopend dat iemand zich als vrijwilliger meldt. Het is niet uitzonderlijk dat een ontwikkelaar zich niet graag bezighoudt met testen. Je test je eigen werk toch? En als dat niet genoeg is, dan moet een tester er maar naar kijken. Niet dat test tijd in de toch al krappe planning is opgenomen. Dus de kwaliteit van de code wordt vaak pas bepaald als deze in development draait en is nauwelijks meetbaar, laat staan voor de stakeholders. Hoe dit met behulp van Cucumber en je mindset anders kan, beschrijf ik in dit blog.

Lees verder

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen Infiniot. Niet alleen voor Infiniot is het belangrijk dat wij als werknemers doorontwikkelen en up-to-date zijn, maar wij vinden zelf ontwikkeling ook belangrijk. Deze maand sloot ik mijn 2e training Elasticsearch af.

Lees verder

Docker - Build, Ship, and Run Any App, Anywhere.

Docker is een open platform voor ontwikkelaars en systeemadministrators. Met dit platform kun je applicaties bouwen, runnen en distribueren. Het maakt hierbij niet uit of je dit op je lokale machine, een virtual machine in een datacenter of in cloud doet.

Lees verder

Angular VS React: [sarcasme] omdat die vergelijking nog nooit eerder is gedaan.[/sarcasme] Ik benoem hier een aantal voor- en nadelen van deze frameworks. SPOILER ALERT: beide opties zijn goed. :-)

Lees verder

Volgens het Scrum framework ben je als Product Owner (PO) verantwoordelijk voor het maximalizeren van de waarde van het product. Om dit succesvol te doen heb je als eerst een visie nodig.

Lees verder

Laatst heb ik mijn eerste open source project opgezet. Een goed opgezet open source project is meer dan het in de cloud dumpen van broncode. In deze blog beschrijf ik richtlijnen die ik gaandeweg heb gevonden voor het opzetten van een open source project.

Lees verder

Documentatie en diagrammen eenvoudig genereren uit code. Ideaal als je als team samenwerkt aan documenten. En ook ideaal als je niet houdt van de grafische rompslomp die hier normaal gesproken bij komt kijken. Asciidoctor en Plantuml to the rescue!

Lees deze blog met hands-on en sta versteld van de eenvoud!

Lees verder

Azure IoT Hub is een zeer handig hulpmiddel om miljoenen apparaten te koppelen aan de backend op een relatief goedkope, snelle en makkelijke manier.

Lees verder

De bewustwording in Europa zorgt dat elektrische auto's meer en meer het straatbeeld zullen verschonen. De laadinfrastructuur is nu nog allesbehalve ideaal. Met de Oslo2Rome tour is weer een stap in de goede richting gezet!

Lees verder

De energiemarkt in Nederland is constant in ontwikkeling en krijgt steeds meer spelers. In deze markt Fudura vervult de rol van meetverantwoordelijke (MV) en faciliterend netbeheerder (NB) voor elektra en gas. 

Lees verder