Product Owner en visie

2018-05-24

Volgens het Scrum framework ben je als Product Owner (PO) verantwoordelijk voor het maximalizeren van de waarde van het product. Daarnaast ben je ook verantwoordelijk voor het communiceren en onderhouden van een visie van hun product. Visie zorgt voor transparantie, want zonder visie zullen alle stakeholders hun eigen verwachtingen creeren en weet het Development Team niet waar zij hun werk voor doen. Het opstellen van een visie werkt motiverend voor het Scrum Team, geeft een helder verhaal naar je stakeholders en is ook leuk om te doen. Om je visie duidelijk te krijgen moet je antwoord krijgen op deze vragen:

Wat gaat het product doen?

Welke probleem lost het op? Vult het product een gat in de markt of is er competitie? Gaat het om een nieuw idee dat nog niemand heeft geprobeerd?

 

Wie heeft het nodig?

Vaak blijkt dat er veel en diverse gebruikers zijn, probeer daarom de scope klein te houden. Producten met afgekaderde focus hebben vaak een hoger klantbehoud dan producten met een brede focus. Je kunt als PO een stakeholdermap gebruiken om bij te houden wie belangstelling in het product heeft en hoe je daarmee het best kunt communiceren.

 

Waarom is het nodig?

Deze vraag helpt het Development Team de ultieme doelen van het product te vinden, zodat zij die kunnen meenemen in het maken van afwegingen bij (technische) besluiten bij verdere ontwikkeling van het product.

 

Aan de slag

Als je met deze vragen aan de slag gaat is het handig om een whiteboard te gebruiken om interactie tussen de teamleden te stimuleren. Zodra je de visie eenmaal gevormd hebt, moet je het ook in leven houden. Er zullen altijd veranderingen uit de omgeving komen waarop je de koers moet bijstellen. Hoe vaak je je visie moet herijken hangt af van de markt waarin je product leeft. Als die zeer dynamisch is zal je regelmatig je visie moeten herijken. Als die markt stabiel is zal je visie minder vaak veranderen. Deze momenten moet je dus zelf bepalen.

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Scrum Master.


Bekijk alle posts van Pepijn