Verbreden en verdiepen

2021-04-18

Het is interessant om nieuwe dingen te leren. Een nieuwe taal, een framework of techniek. Je duikt in de nieuwe stof, speelt met de code en je maakt misschien zelfs een examen om je kennis te toetsen. Je maakt een verbreding van je kennisgebied en dit uit zich in nieuwe kansen en mogelijkheden voor opdrachten.

Naast deze verbreding is het ook belangrijk om je te verdiepen in wat je al weet. 'Senioriteit' opbouwen. Niet alleen opdrachten uit kunnen voeren, maar ook weten wat en waarom je iets daadwerkelijk doet. En een stap verder nog, jouw kennis delen met anderen.

Deze afwisseling in verbreding en verdieping maakt je 'T-shaped', een term waar je in deze tijd bijna niet meer aan ontkomt.

t-shaped-person

Als developer is het belangrijk dat je van veel software onderdelen een beetje weet: o.a. analyse, programmeren, testen, user experience en systemen. Daarnaast is het goed om beter te worden in een bepaald onderdeel. Waar ben je goed in, waar ligt jouw interesse?

Voor mij persoonlijk ligt mijn interesse vrij breed: coderen, geautomatiseerd testen, user experience en security. Toch wil ik graag focus aanbrengen en richt ik me voornamelijk op testautomatisering en het programmeren van applicaties (bijv. het omzetten van monoliete applicaties naar microservices).
Om die kennis te verdiepen heb ik me gefocust op de benodigde kennis voor het opstellen van nieuwe applicaties.

Zo is vorig jaar de Core Spring training voorbij gekomen en onlangs een JPA (Java Persistence API) training. Zo kun je prima aan een opdracht werken als je weet welke annotaties boven een class moet komen staan of welke configuratie je moet opgeven om een applicatie werkend te krijgen, maar het is belangrijker om te weten waarom dit moet gebeuren. Wat er onder water speelt om de boel draaiende te houden.

Het is erg handig om in een team met T-shaped leden te werken, je vult elkaar aan, kunt elkaars werk overnemen wanneer een ander teamlid niet aanwezig is en je werkt echt samen aan een doel in plaats van elk op je eigen eilandje. Het is niet voor niets dat alle leden van een Scrum-team 'developers' worden genoemd, ongeacht de expertise. Iedereen werkt samen, ondersteunt elkaar en deelt de verantwoordelijkheid.

Verbreden en verdiepen, goed voor je eigen kennisontwikkeling, maar ook voor de gezondheid van je team.

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Software Engineer.


Bekijk alle posts van Thanja