Een slimme meter leerplatform, gewoon bij ons op kantoor!

2020-01-03

Toen ik bij Infiniot kwam werken had ik al een aantal jaren ervaring in het energiedomein met een specialisatie in slimme meters. Omdat ik veel met slimme meters heb gewerkt weet ik niet alleen hoe ze werken, maar ook hoe je ze configureert en beheert. Zo kwam ik in mijn eerste week op het spontane idee om een slimme meter aan te schaffen. Een leuke manier om collega's hier ook mee aan de slag te laten gaan.

Enthousiast zocht ik contact met een aantal slimme meter fabrikanten waarmee ik in het verleden heb samengewerkt. Ze kennen me, dus een meter aanschaffen zou zo geregeld moeten zijn dacht ik. Dat bleek toch even anders te gaan. De slimme meters zijn geïmplementeerd volgens het DSMR protocol. Dit staat voor Dutch Smart Meter Requirements. Een standaard die gezamenlijk door en voor de Nederlandse netbeheerders tot stand is gekomen. En dus niet bedoeld voor de niet-netbeheerder.

Toen ik in contact kwam met slimme meter fabrikant Landis+Gyr kwam daar verandering in. Zij waren benieuwd naar mijn ongewone aanvraag en wilden graag helpen. Zij leverden een grootverbruikmeter van het type E650 met een algemener DLMS protocol. Omdat de meter modulair is opgebouwd kon er gekozen worden voor een LAN-aansluiting in plaats van het gebruikelijke GPRS of CDMA modem. Het configureren van de slimme meter kon beginnen. Dat bleek een flinke uitdaging te zijn met nieuwe tooling en veel configuratiemogelijkheden. Een collega kende een expert bij meetbedrijf Fudura en na een paar uurtjes samen stoeien was de meter online!

 

In mijn vrije tijd werd er gezaagd, geboord, geschroefd en geverfd tot er een Infiniot-groene hexagoon van formaat stond. De slimme meter werd gemonteerd op het bord en voorzien van nauwkeurige meetspoelen per fase. Evenals stopcontacten en schakelbare verlichting. Alle benodigdheden om diverse gebruikers aan te sluiten. Er is meer dan 10 meter snoer gebruikt om alles te bedraden. De meetspoelen werden in de meter geprogrammeerd voor de juiste meetresultaten, het vast IP-adres geforward en de verlichting ingeschakeld. Als kers op de taart is er rondom een WS2812B RGB led strip met Arduino gemonteerd, afkomstig van hofleverancier AliExpress. Het verbruik kan nu op afstand door ons worden uitgelezen en geanalyseerd. Per fase wordt het leveren en terug leveren van stroom, spanning, vermogen en blindvermogen gemeten. Energiedomein, IOT en data intelligence komen samen in een Infiniot-groen jasje!

 

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacatures.


Bekijk alle posts van Carlo