Plugfest netwerk infrastructuur

2018-11-22

Gedurende het Global EV Charging Test event hebben ruim 400 internationale vertegenwoordigers ElaadNL bezocht. Dit evenement heeft als doel om te testen hoe verschillende elektrische auto's en laadpalen met elkaar communiceren. ElaadNL heeft met dit evenement experts van elektrisch vervoer met elkaar weten te verbinden. Dit ging van engineers met 'state of the art' apparatuur en auto's (die vaak nog niet verkrijgbaar zijn), tot externe geïntresseerden die kennis kwamen opdoen of delen.

Met een aantal collega's hebben we hiervoor een bijpassend 'state of the art' netwerk uitgerold. Dit netwerk heeft;

- testers in staat gesteld om verbinding te kunnen maken met elkaars apparatuur. Dit is natuurlijk essentieel voor het succes van ieder plugfest.

- de presentaties en live-demo's kunnen voorzien van een stabiele internetverbinding

- een goede draadloze internetverbinding beschikbaar gesteld aan alle bezoekers

 

Elk type test zijn eigen infrastructuur

 

- ISO 15118 interoperability table tests waar elke 2 uur wordt gewisseld van test partner. Er zit altijd een auto component fabrikant tegenover een laadpaal component fabrikant.
Elk test koppel heeft een eigen tafel met een eigen bedraad privé netwerk, om eventuele verstoringen van andere testtafels te voorkomen.

- OCPP interoperability table tests waar diverse bedrijven hun laadpaal of back-office systeem kwamen testen.
Hier is een open netwerk zonder beperkingen juist erg belangrijk. De testers hebben zowel bedraad als draadloos toegang elkaars apparaten.

- ISO 15118 interoperability tests tussen auto en laadpaal. Hier werden testen gedaan met fysieke autos en laadpalen.
Enkel een draadloze internetverbinding voldeed hier.

 

Straalverbindingen

 

Voor de table tests zijn in het gebouw van ElaadNL vergader -en kantoorruimten omgebouwd tot testlaboratoria. Op het parkeerterrein zijn tenten neergezet voor de testen met fysieke auto en laadpaal.
Gedurende de testen werden er ook presentaties en live demo's gegeven in een ander pand. Gelukkig was er "line of sight" en hebben we op het dak een straalverbinding op kunnen tuigen.

 

Alle lokaties hebben we voorzien van WiFi accesspoints, 12 stuks in totaal. Met super gave tooling was het mogelijk van alles te monitoren.

 

Als je alle bezoekers wil voorzien van een goede internetverbinding hoef je geen rocket scientist te zijn om te concluderen dat dit met de bestaande glasvezel verbinding van 50/50 Mbit een kansloze missie gaat worden.
Daarom hebben we enkel voor de duur van het event een straalverbinding van 300Mbit met de TenneT-toren (of KEMA-toren) laten installeren.

 Vet!

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacatures.


Bekijk alle posts van Bob