AI & GIS for Smart Grids - Step by (e)Step

2019-09-27

Dat congres was een experiment. De vraag van Smart Grid Forums was begin dit jaar: “zijn netwerkbedrijven in Europa al ver genoeg met AI&ML om een congres met voldoende kwaliteit te organiseren?” Mijn inschatting en advies was van wel. Zo kwam er deze dag eind september in Berlijn. Hoewel de door de wol geverfde Data Scientist best een slag dieper de modellen in wilde duiken was de breedte en de kwaliteit van de AI&ML presentaties van hoog niveau en aansprekend.

Vorige week was ik ook in Berlijn, toen samen met mijn collega Peter Markotic en met een groep Stedin en Alliander collega’s. Daar waren we samen op het eerste Artificial Intelligence congres voor Utilities van Smart Grid forums. Ik was gevraagd als voorzitter vanwege mijn jarenlange betrokkenheid bij Data Intelligence ontwikkelingen in de sector.  

Vele databronnen werden ingezet: van slimme meters, verschillende sensoren in het energienet, uit laadsessies voor elektrische auto’s tot aan registraties van monteurs die in aan het net werken. Allemaal zijn afgelopen jaren ontraadseld, ensembled en XBoosted om daarmee inzichten te ontwikkelen voor o.a investeringcycli, supply&demand platforms en veiligheidsbeleid. Hier zag ik grote stappen en een toenemende rol voor AI in het maatschappelijke vraagstuk van de energietransitie.

Er zijn door Peter en mij interessante contacten gelegd, vooral met internationale teams die relevante kennis hebben ontwikkeld waar Infiniot en haar klanten inspiratie uit kunnen halen. We gaan stappen zetten om deze kennis toe te passen in onze projecten.

De woensdagavond was er om te gaan stappen in de stad. Samen met de Stedin collega’s, waarmee we de interesse in de historie van Berlijn deelden, lieten we de beelden van het monument van ‘Die Maur’ op ons inwerken, deden we Checkpoint Charlie aan en bezochten de indrukwekkende expositie onder het Holocaust monument. Daar word je stil van. 

De echte Duitse keuken mocht natuurlijk niet ontbreken. Een gezellige afsluiting van een avond die ik niet snel vergeet.

Gisteravond was ik alleen in Berlijn. Rondom de ‘Fernsehturm’ kon je struikelen over de e-Steps. Op één na, daar ging ik mee onderweg. Geweldige manier om Berlijn verder te ontdekken.  Lekker e-Steppen door Berlin Mitte om de sfeer van de stad mee te krijgen. 

Terug in Nederland kijk ik terug op een onvergetelijke kennismaking met Berlijn en twee interessante congressen over Data toepassingen in Smart Grids. Gaaf om te zien hoe het Data vakgebied zich binnen de kritische infrastructuur verder ontrolt, Step by eStep.

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Data Engineer.


Bekijk alle posts van Robin