Data Competence Center Stedin

2018-08-27

De digitalisering van de maatschappij krijgt een steeds prominentere rol binnen de energienetten. Stedin ziet de mogelijkheden die digitalisering biedt als een kans om nog slimmer, sneller en beter in te spelen op de energietransitie. Bijvoorbeeld door de data die digitalisering oogst, effectiever in te zetten voor de strategische en operationele processen van Stedin.

Binnen Stedin zijn Asset Management, het Net Operations Center (NOC) en het Data Office dagelijks bezig om de data uit de digitale systemen om te zetten naar inzichten die voor Stedin en haar klanten tot betere keuzes kunnen leiden. De praktijk is dat een enkele databron daarvoor niet voldoende is. Als Stedin uit meerdere databronnen informatie kan halen is de toegevoegde waarde het grootst. 

Data Competence Center: data slim combineren

De competentie om data op de juiste manier uit de IT systemen te halen en slim te combineren gaat Stedin opbouwen. De vraag naar de gewenste data groeit harder dan Stedin IT op dit moment kan leveren vanuit de bestaande databases en vanuit de nieuwe informatiebronnen in de netten. Daarom is het initiatief gestart om het Data Competence Center te gaan ontwikkelen en inrichten. Infiniot levert het programmamanagement en de expertise om deze Data Competentie te realiseren.   

Het doel van het Data Competence Center is het aanleggen van de dataverbindingen tussen de bronnen en de analyseomgeving waar de slimme algoritmes kunnen worden gemaakt. In eerste instantie werken we aan het regelen van de data voor de meeste urgente vraagstukken van Data Office, Asset Management en het NOC. Later verbreden we de aanpak naar andere datavragen voor Stedin. Komende maanden gaan we aan de slag met de vraag welke IT systemen daarvoor nodig zijn en of we ze misschien op een andere manier aan elkaar moeten koppelen. Als één en ander vervolgens vanuit de programma aanpak vorm heeft gekregen, willen we in 2019 deze nieuwe competentie inbedden in de lijnteams. 

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Data Engineer.


Bekijk alle posts van Robin