Training Elasticsearch

2018-06-20

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel binnen Infiniot. Niet alleen voor Infiniot is het belangrijk dat wij als werknemers doorontwikkelen en up-to-date zijn, maar wij vinden zelf ontwikkeling ook belangrijk. Deze maand sloot ik mijn 2e training Elasticsearch af.

Elasticsearch wordt in erg veel bedrijven over heel de wereld gebruikt voor search en analyse doeleinden en het is snel, erg snel. Elasticsearch wordt bijvoorbeeld gebruikt om blogs in op te slaan, zodat bedrijven daarin full text kunnen zoeken. Elasticseach kan ook gebruikt worden om intranetpagina's in op te slaan, waardoor werknemers van een bedrijf snel op een onderwerp, persoon en/of datum kunnen zoeken om de juiste pagina te vinden. Het antwoord wat je terug krijgt is automatisch gesorteerd op relevantie en komt in enkele miliseconden terug, dus gebruikters hoeven niet te wachten. Al deze resultaten kan je vervolgens visualiseren met Kibana, ook een product van Elastic (super cool). Logstash is ook een product wat ik even moet noemen, dat wordt door veel bedrijven gebruikt om automatisch logboeken in elasticsearch te krijgen, zodat je daar ook analyse op kunt doen (en de visualisatie via Kibana). Probeer deze producten maar eens uit, ze zijn open source!


Mijn 1e training van elasticsearch ging meer om de kennismaking met het product, wat het allemaal kan en hoe je het aan de praat krijgt. De traning duurde 2 dagen en werd gegeven in Amsterdam. De 2e training (weer 2 dagen) ging o.a. over uitgebreide search queries, architectuur, bugfixing en de do's & dont's. In de komende zomer komt er een certificering van Elastic zelf, een moeilijk examen waar je kennis echt getest wordt. Natuurlijk ga ik die halen en komt het certificaat bij Infiniot aan de muur op onze Wall of Fame, waar alle certificeringen van werknemers hangen!

Overigens heb ik zelf elasticsearch gebruikt om online een receptenboek te maken waarin recepten maak die ik graag kook. Zo kan ik erg snel door gebruikte ingredienten zoeken of zoeken op een tag van een gerecht of gewoon op een woord wat voorkomt in de omschrijving/titel van het gerecht. Dit heb ik samen met Django gemaakt, daar schrijf ik binnekort een blog over om jullie te vertellen hoe ik dat gedaan heb.

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Data Scientist.


Bekijk alle posts van Peter