Uitdagingen op het gebied van data

2017-12-24

Als we kijken naar de energietransitie die in Nederland al plaatsvindt en in de toekomst nog veel meer gaat (en moet) door onwikkelen, is een van de grote uitdagingen het data vraagstuk. Op het gebied van Smart Grids is de analyse van data erg belangrijk. Voor diegene die het nog niet weet, Smart grids zijn elektriciteitssystemen die gebruikmaken van informatie, tweerichtingsverkeer, communicatietechnologieën en computerintelligentie op een geïntegreerde manier voor elektriciteitsopwekking, -distributie en -consumptie (hier kun je er meer over lezen). Als je op grote schaal gebruik gaat maken van zon en windenergie, zul je continue inzicht moeten hebben op je intelligente grid. Hiervoor heb je dus van al je beschikbare data, denk aan sensordata, weerdata, demografische data en eventueel ook social media data, real-time informatie nodig.

Al deze data zul je dus op een slimme manier op moeten slaan zodat ook real-time analytics mogelijk is. Dat is nogal een opgave en daar zijn onze klanten op dagelijkse basis mee bezig. Niet alleen voor real-time analytics zal data belangrijk zijn, ook voor innovatie en investeringen speelt data een rol. Denk aan het voorspellen van verbruik, eventuele fraudedetectie (kunnen we detecteren dat je buurman energie af tapt), maar ook predictive maintenance. Predictive maintenance maakt het mogelijk om bepaalde onderhouds momenten dynamisch aan te passen en te voorspellen wanneer dat het slimste kan gebeuren. Veel bedrijven plegen onderhoud op vaste momenten, om de 5 jaar of elke maand, maar dat is lang niet altijd effectief. Soms is het beter om via sensoren en machine data te kijken wanneer de machine of het apparaat aan onderhoud toe is, zo voorkom je dat je te laat of juist veel te vroeg bent.

Voor al deze vraagstukken proberen wij bij Infiniot onze klanten te helpen om tot slimme/innovatieve/robuuste oplossingen te komen. 

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Data Scientist.


Bekijk alle posts van Peter