Oslo2Rome

2017-12-24

Dat elektrisch rijden de toekomst is, daar is inmiddels elke Europese overheid zich van bewust. Door heel Europa worden er aankondigingen gedaan om brandstofauto’s uit te faseren:

ElaadNL heeft de intentie om de transitie van brandstof naar elektrisch te versnellen. Hiertoe zijn er tussen 2009 en 2014 zo'n 3000 publieke laadpalen door heel Nederland geplaatst. Hiermee is het kip-ei probleem van elektrisch vervoer (geen elektrische auto's want geen laders - geen laders want geen elektrische auto's) grotendeels opgelost.

Een ander aandachtspunt van ElaadNL is interoperabiliteit. Oftewel: hoe verschillende laadpaal eigenaren met elkaar kunnen samenwerken. Je wilt als e-rijder niet per laadpaal een verschillende betaalmethode. Elektrisch rijden moet gemakkelijk zijn. Vanuit dit oogpunt is er de Oslo2Rome tour georganiseerd.

Oslo2Rome: overal elektrisch!

De afstand van Oslo tot aan Rome afleggen met een elektrische auto én overal gewoon eenvoudig kunnen laden, dát was de doelstelling van Oslo2Rome. Dit is nergens ter wereld eerder gedaan. Verschillende partijen (waaronder Enexis, ElaadNL, Motionwerk, Innogy) hebben de krachten gebundeld om in november 2017 de tour binnen Europa met succes af te leggen. De onderliggende techniek van dit project is an sich al een fenomeen en behoeft eigenlijk aparte aandacht (maar dat zou teveel zijn voor 1 blogpost). Er is namelijk gebruik gemaakt van de blockchain technologie Ethereum om het betaalverkeer te faciliteren. In zogenaamde smart contracts stond vastgelegd hoeveel energie de auto geleverd zou krijgen en tegen welke prijs.

Beelden zeggen meer dan woorden dus bekijk zeker onderstaand video verslag van de Oslo2Rome tour:

 

 

Met de Oslo2Rome tour hebben de deelnemende partijen en ElaadNL aangetoond dat het technisch mogelijk is om overal in Europa op dezelfde eenvoudige manier te betalen bij een laadpaal. In de toekomst hopen we vanuit de leerpunten van dit project tot nieuwe standaarden te komen. Fantastisch om hier vanuit Infiniot een steentje aan bij te hebben mogen dragen!

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Software Engineer.


Bekijk alle posts van Ramon