CMDB in OT

2019-04-26

Operationele Techniek (OT) is een omgeving die netbeheerders gebruiken om op afstand monitoring en aansturing te doen op netcomponenten. Dankzij de digitalisering is het IT landschap binnen OT flink toegenomen voor  Alliander. De netbeheerder kan steeds meer locaties op afstand bedienen en waarnemen. IT groeit mee op gebied van infrastructuur, applicaties, beschikbaarheid, stabiliteit en beveiliging. Dit creëert een nieuwe uitdaging: hoe zorg je dat je overzicht en controle hebt in dit landschap? Dat is waar Alliander iTop voor gebruikt.

iTop als CMDB

iTop is een Open Source web applicatie die Alliander gebruikt als CMDB (Configuration Management Database) voor haar IT componenten binnen OT. Alliander stelt deze criteria aan de oplossing:

* Het moet mogelijk zijn om relaties tussen configuratie items (CI's) te leggen en impact analyse te doen op bijvoorbeeld uitval of onderhoud van hardware.

* Houd het IT landschap zo eenvoudig mogelijk. Minder applicaties voor IT beheer neemt complexiteit weg.

* Alliander wil de CMDB voor OT niet in de cloud hosten, omdat Alliander kwetsbare informatie uit OT niet in een cloud wil opslaan.

* Servicedesk en beheerders moeten gebruik kunnen maken van ITIL binnen OT, zodat bij alle omstandigheden incidenten, problemen en veranderingen gelogd kunnen worden.

* Transparantie naar afdelingen (of ketenpartners). Door centrale registratie van IT componenten kunnen afdelingen beter met elkaar communiceren en impact van aanpassingen inschatten.

Combodo biedt een demo omgeving van iTop waar je zelf kunt kennismaken met de tool:

https://www.combodo.com/itop-access-to-the-demonstration

Data inladen

Het implementeren en uitrollen van de OT CMDB is "work in progress". De populatie van CI's moet nog gevuld worden en deze data leeft nu in verschillende (sub)systemen. De data uit deze systemen zal worden ingelezen en verladen naar de OT CMDB. Voor deze verlading wordt gebruik gemaakt van een ETL (Extract-Transform-Load) tool.

Zodoende zullen er verschillende datastromen gaan lopen uit de bronsystemen richting OT CMDB, maar ook van OT CMDB naar doelsystemen. Denk bijvoorbeeld aan monitoring systemen die op deze manier automatisch de IT componenten uit OT CMDB gaan monitoren.

Meer weten over iTop? Check dan dit filmpje:

 


Bekijk alle posts van Pepijn