De kracht van de zon, in de palm van mijn hand!

2022-12-15

Zonne-energie is een mooi iets. Gratis energie, je hoeft het alleen op te vangen! Het grote nadeel is natuurlijk dat het niets oplevert als het nacht is, en overdag wisselt de opbrengst nogal. Donkere wolken, sneeuw en Sahara-zand zorgen dat er minder licht op je panelen valt, en de zon kan zelfs te hard schijnen! Warme panelen zijn namelijk ook minder efficiënt.

Maar wat als je gewoon zelf een zon maakt?

Dankzij een zeer recente doorbraak is die mogelijkheid een stap dichterbij! De zon draait op kernfusie, en een team van Amerikaanse wetenschappers is er op 5 december (dank u Sinterklaasje) in geslaagd om voor het eerst in de geschiedenis een kernfusiereactie te creëren met een netto-opbrengst – wat inhoudt dat er meer energie uit komt dan het kost om hem te starten en draaiende te houden.

Interior of the target chamber, where fusion takes placeDe reactiekamer in het LLNL

In het Lawrence Livermore National Laboratory in California heeft men met inertial confinement fusion, een proces waarbij een minuscule hoeveelheid waterstofplasma met ’s werelds meest krachtige laser beschoten wordt, de reactie in gang gezet waarbij meer energie vrijkwam dan er in ging. In theorie zou deze technologie met een glas waterstof een huishouden honderden jaren van energie kunnen voorzien. Goed nieuws voor de energietransitie dus!

Van kernfusie wordt nu zo’n zeventig jaar geroepen dat het een heilige graal is, die pas “over vijftig jaar” echt inzetbaar kan worden. Een volledig schone, CO2-emissie-vrije energiebron, die als brandstof slechts het meest voorkomende element in het heelal nodig heeft, en geen radioactief afval produceert.

Het afvalproduct is namelijk helium. Pak de ballonnen, tijd voor een feestje!

Nieuwsgierig? Lees het uitgebreide verslag van de BBC of hoe het werkt!


Bekijk alle posts van Robin van Lier