iTop als CMDB

2019-04-26

De cloud is inmiddels bijna een vereiste als je beheer wilt doen op de IT componenten in het netwerk van je bedrijf. Maar wat als de cloud geen optie is? Soms heb je te maken met een afgeschermd bedrijfsnetwerk dat volledig zelfstandig functioneert. Dit creëert een nieuwe uitdaging: hoe zorg je ervoor dat je grip en overzicht houdt op de beschikbaarheid, stabiliteit en beveiliging van je IT landschap? iTop is een open source CMDB zonder directe cloud-afhankelijkheid en kan hier goede oplossingen voor bieden.

iTop als CMDB

iTop is een open source web applicatie die gebruikt wordt als CMDB (Configuration Management DataBase), waar IT componenten in geregistreerd worden. Het voldoet aan onderstaande criteria die van belang zijn bij een afgeschermd netwerk:

* Het moet mogelijk zijn om relaties tussen configuratie items (CI's) te leggen en impact analyse te doen op bijvoorbeeld uitval of onderhoud van hardware.

* Per CI moet duidelijk zijn welke teams of organisaties (intern of extern) eigenaar daarvan is.

* Omwille van eenvoud en transparantie in de beheerprocessen en het IT landschap zelf, zullen alle eigenaars van de CI's gebruik maken van één centrale CMDB.  Door centrale registratie van IT componenten kunnen afdelingen beter met elkaar communiceren en impact van aanpassingen inschatten.

* De CMDB biedt ondersteuning om te integreren met andere tooling (API, database interface, event processing).

* De CMDB kan functioneren in een afgeschermde omgeving zonder toegang naar internet (cloud).

* De CMDB biedt ITIL functionaliteit, zodat incidenten, problemen en veranderingen gelogd kunnen worden.

 

Combodo biedt een demo omgeving van iTop waar je zelf kunt kennismaken met de tool:

https://www.combodo.com/itop-access-to-the-demonstration

Data inladen

In het project waar ik aan deelneem is het implementeren en uitrollen van de CMDB een "work in progress". De populatie van CI's moet nog gevuld worden en deze data leeft nu in (sub)systemen van verschillende beheerteams. De data uit deze systemen zal worden ingelezen en verladen naar de CMDB. Voor deze verlading wordt gebruik gemaakt van een ETL (Extract-Transform-Load) tool.

Zodoende zullen er verschillende datastromen gaan lopen uit de bronsystemen richting CMDB, maar ook van CMDB naar doelsystemen. Denk bijvoorbeeld aan monitoring systemen die op deze manier automatisch de IT componenten uit CMDB gaan monitoren.

Meer weten over iTop? Check dan dit filmpje:

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Software Engineer.

 


Bekijk alle posts van Pepijn