Smart Grid Forum: Cyber Security

2019-04-14

Het slim kunnen sturen en beheren van de energienetten wordt door de energietransitie steeds belangrijker voor netbeheer. Maar waar het Internet of Things gebruikt wordt, loert ook het gevaar van cyber crime. Tijdens het Smart Grid Forum in Amsterdam was er dan ook een volle dag aandacht voor cyber security. Een mooie kans voor mij, als nieuwkomer in de energiesector, me verder te verdiepen in de wereld van Smart Grids en de cyber uitdagingen die daarbij komen kijken!

Het belang van een veilig net

Steeds vaker (en agressiever) worden energie netten aangevallen. Bekende voorbeelden zijn de black outs in Oekraïne en Venezuela (onder voorbehoud), en het Stuxnet virus dat in 2014 een Iraanse kerncentrale lamlegde. Maar ook in de Verenigde Staten zijn meldingen van gehackte energie systemen. Het World Economic Forum waarschuwt dan ook voor een wereldwijde dreiging. In ons dagelijks leven worden we steeds afhankelijker van energie. Een black out is daarom niet alleen economisch vervelend zijn, maar ook een maatschappij ontwrichten met alle gevolgen van dien. 

 

Verschillende soorten aanvallen

Energienetten worden op allerlei manieren “aangevallen”. Zo zijn er opportunistische aanvallen van bijvoorbeeld script kiddies (code enthousiaste tieners), hacktivisten en criminelen. Er zijn ook gerichte aanvallen door o.a. spionage en terrorisme. Waar hacks uit de eerste groep wat onschuldiger kunnen zijn, is dat laatste soort hacks er vaak op gericht serieuze economische schade toe te brengen of een maatschappij te ontwrichten.

De vraag is: wat en hoe bescherm je een Smart Grid tegen zulke aanvallen? Het hele Smart Grid beveiligen  voor alle scenario’s is uiteraard niet te doen. Vaak kiezen netbeheerders ervoor om de meest vitale en kwetsbare schakels in het Grid te beschermen. De impact van hacks op deze onderdelen is namelijk het grootst. Dit wordt gedaan door allerlei ICT maatregelen en protocollen toe te passen in de orgagridnisatie. Daarnaast wordt personeel getraind in cyber security, want een goed beschermd Smart Grid begint bij de organisatie zelf.

Kunstmatige Intelligentie voor cyber security

Ook kunstmatige intelligentie speelt een steeds belangrijkere rol in cyber security. Zo bestaan er machine learning modellen die real time data verkeer binnen een grid analyseren en classificeren. Op het moment dat er bijzondere en afwijkende communicatie ontstaat in het grid, classificeert het algoritme deze als verdacht. Een netbeheerder is dan sneller in staat te reageren op een cyber aanval. Dat zijn nou data oplossingen waar ik als Data Scientist enthousiast van wordt.

 

Conclusie

Al met al was het Smart Grid forum in Cyber Security een leerzame dag. Het heeft mij, als nieuweling, geholpen een groot probleem voor de energie sector te begrijpen én laten zien waar Data Science & Analytics een oplossing kunnen bieden in dit probleem. En dat is wat we bij Infiniot hoog in het vaandel hebben staan: Onze kennis van de energiemarkt en data science & analytics samenbrengen in een oplossing voor onze klant.

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Data Scientist


Bekijk alle posts van Tim