De zon is onder voor Python 2

2020-01-02

In 2008 werd aangekondigd dat Python 2 geen verdere ontwikkeling meer zou hebben en dat Python 3 de enige ondersteunde versie werd. Toendertijd werd aangegeven dat support voor Python 2 in 2015 ten einde zou komen. Omdat er nog veel applicaties toen nog niet over waren naar Python 3, is in 2015 besloten om deze datum uit te stellen tot 01-01-2020.

Dit betekent praktisch, dat er geen nieuwe features meer voor Python 2 komen. Maar wat misschien nog wel erger is, is dat mochten er security problemen worden gevonden in Python 2, er geen publieke versie meer komt waarin deze problemen worden opgelost. Dit kan er dus voor zorgen dat je systeem kwetsbaar wordt. Ook zullen veel bestaande pakketten zich ook voornamelijk gaan focussen op Python 3 en ook steeds minder up-to-date zijn op Python 2.

De belangrijkste reden voor het stoppen van Python 2 ondersteuning is tijd. Het kost de vrijwilligers die aan Python ontwikkelen erg veel tijd nieuwe features uit Python 3 ook te ondersteunen in Python 2. Verder zijn er verbeteringen in Python 3 die simpelweg niet te implementeren waren in Python 2. Een interessante blog met een hoop nieuwe features uit Python 3 kun je hier vinden.

Een uitdaging bij het migreren van jouw eigen software naar Python 3, is weten of alle pakketten die je gebruikt al Python 3 versies hebben en ondersteunen. Een Python pakket dat je kunt gebruiken om dit te controleren is caniusepython3. Verder heeft Python een goede uitleg over hoe je migreert naar Python 3 en pakketten om hierbij te helpen zoals 2to3.py.

Heb je het nieuws dat Python 2 niet verder ontwikkeld ging worden helemaal gemist, maar had je dit graag wel willen weten? Schrijf je dan hier in voor de officiële Python maillijst!

 

Werken bij Infiniot?

Heeft deze blog jou geïnspireerd om ook een bijdrage te leveren aan de energietransitie in Nederland? Goed nieuws! We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s om ons team te versterken! Bekijk hier onze vacature Software Engineer.


Bekijk alle posts van Kenneth